HOME  |  NIEUWS  |  CONTACT

NKL Nieuwsbrief voor gemeenten

Over Publiek Laden van Elektrisch Vervoer

  • Hoe leiden we groeiende laadbehoefte in goede banen?
  • Checklist ‘Communiceren over publiek laden’
  • Beschikbare instrumenten voor gemeenten
  • Ervaringen delen tijdens NKL Kennistour

Hoe leiden we groeiende laadbehoefte in goede banen?

Image

De opkomst van elektrisch vervoer en de daarbij behorende groei van het aantal laadpalen in de openbare ruimte wordt nu echt zichtbaar. Met alle uitdagingen en knelpunten die daarbij horen. Afgelopen week was er dan ook media-aandacht van Radar en EenVandaag. Centrale vraag: hoe leiden we deze opkomst in goede banen? Kennisplatform NKL ondersteunt gemeenten bij deze lastige opgave en was te gast bij beide uitzendingen.

 

Kijk de uitzendingen van Radar en EenVandaag terug.

Checklist: ‘Communiceren met bewoners over publiek laden van elektrisch vervoer’

Met burgers communiceren over laadpalen in de wijk is lastig. Het onderwerp is nieuw en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Gisteren was het onderwerp nog vooral interessant voor de leaserijder maar vandaag raakt de doorsnee-bewoner meer en meer bij het onderwerp betrokken. 

 

Bij de afgelopen twee bijeenkomsten van de NKL Kennistour in Gelderland en Overijssel was veel aandacht voor bewoners-communicatie. Met elkaar en de experts kwamen de deelnemers tot waardevolle inzichten. Op basis hiervan ontwikkelde NKL een checklist. Met behulp van deze checklist kunnen gemeenten zorgvuldig afwegen hoe ze met bewoners het gesprek over laadpalen in de publieke ruimte uitgaan. De checklist is nu beschikbaar.

Beschikbare instrumenten voor gemeenten

NKL spreekt met gemeenten in het hele land en weet dat er keihard wordt gewerkt om de laadinfrastructuur op een evenwichtige manier uit te rollen. In samenwerking met overheden, wetenschappers en marktpartijen ontwikkelt NKL instrumenten om het proces rond de uitrol van publieke laadinfra voor elektrisch vervoer makkelijker te maken. Er zijn basisrichtlijnen, kencijfers, definitielijsten, checklisten en factsheets en er is een digitaal kennisloket om gemeenten op weg te helpen. Verder is een onafhankelijk aanvraagportaal ontwikkeld waarmee het aanvraagproces (kosten)efficiënter verloopt.

 
Image
 

Ervaringen delen tijdens NKL Kennistour

Wilt u met andere gemeenten praten over knelpunten en oplossingen, en tips van experts ontvangen over uw specifieke situatie? Hier blijkt veel behoefte aan te zijn. Daarom organiseert NKL samen met diverse partners een Kennistour langs de regio’s. De gesprekken gaan over onderwerpen als ‘hoe snel gaan de ontwikkelingen rond elektrisch laden?’ en ‘hoe pakken we de alledaagse praktijk aan?’. De eerstvolgende stop die de NKL Kennistour aandoet is provincie Zuid-Holland op 11 maart. Zuid-Hollandse gemeenten kunnen zich aanmelden

Bent u als gemeenteambtenaar verantwoordelijk voor elektrisch vervoer of aanverwante thema’s, en wilt u weten wanneer de NKL Kennistour uw regio aandoet? Of wilt u een verzoek indienen om een bijeenkomst in uw regio te houden?

Adres

NKL Nederland
Vondellaan 162
3521 GH Utrecht

Follow us on

U heeft zich ingeschreven met het email adres %%emailaddress%%,

klik hier om u uit te schrijven.